Nu heter jag Nirak av Peter Pohl (2007) är en mycken angelägen ungdoms- (och för all del även vuxen-)bok om sexuella övergrepp, närmare bestämt sexuellt umgänge med barn (se definitionen nedan). Berättaren är Nirak, 14-åriga Karins låtsassyster, och hon står förlamad och kan inget göra när Karin förälskar sig i sin mammas nya sambo, gymnastikläraren Roland.

Det som hade kunnat vara, som skulle ha varit, en enkelriktad tonårsförälskelse för en manlig förebild utvecklar sig snart inte till ett ömsesidigt kärleksförhållande, nej, men till grovt utnyttjande av minderårig. Roland spänner sina muskler och drar Karin allt närmre till sig, till sin kropp och sitt kön, och Karin gör inte motstånd, nej, för Karin är ett barn och lusten och spänningen och förälskelsen för denna man är dragningskrafter som inte går att motstå, Niraks varningar till trots, lagen till trots, ja, allt till trots.

Ömsesidig attraktion, som du sa, Nirak. Men jag begrep inte vad det kunde betyda för hans del. Varför varnade du mej inte?

Varnade jag dej inte!

Du förklarade inte så att jag begrep.

Om du hade lyssnat, Karin, hade du begripit. Men du ville inte lyssna. Flydde mina varningar med “Det är bara lek” och “Han är så snäll och han ser in i mej och han förstår mej och han är vacker som en gud”. När en vuxen man ena gången säger till ett barn att hon är attraktiv och andra gången visar henne sitt resta kön, då ska hon inte känna sig smickrad utan hellre dra sig undan honom. Tycker du verkligen inte att jag varnade dig?

Inte tillräckligt tydligt, envisas Karin (s. 125-126).

En mycket välskriven och engagerad roman om ett såpass svårt ämne som sexuellt umgänge med barn.

*Med “sexuellt umgänge” avses sexualhandlingar vilka typiskt avser att tillfresställa eller uppväcka sexuell drift (Beckman m.fl. Brottsbalkskommentaren, del 1, 1987, s. 278 f).